© Tiny Kierkels
© Tiny Kierkels 2014
Santiago de Compostela
Dinsdag 1 april 2014 Van Orthez naar Sauveterre de Béarn De mannen verlaten de stad Orthez en niet lang daarna steken ze via een stenen brug uit de XIII eeuw, de rivier “Gave de Pau” over. Het klim vermogen wordt steeds meer op de proef gesteld maar de beloning is enorm. De prachtige vergezichten over de diepe vallei laat hen vanaf de top, zeer verdiend even genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Heerlijk weer, lekker zonnetje. De route is erg duidelijk aan gegeven en geeft extra informatie zoals o.a. de loop afstand naar een volgend dorp. Als ze verder lopen stuitten ze onderweg op een kruispunt, waar een standbeeld van St. Jacob staat. Er worden er foto’s gemaakt door passerende pelgrims.
Van verte zien ze in de zon de stad Sauveterre de Béarn liggen met haar versterkte vesting muren uit de XIII en XIV de eeuw. Indrukwekkend zo op een afstand, wat een bouwwerken ………, al die jaren terug, hoe kregen ze het voor elkaar? De gemeente Sauveterre de Béarn ligt in de regio Aquitanië in Zuidwest Frankrijk met maar 1500 inwoners, compleet mét station, mocht je er eens willen gaan kijken.
Via een steile trap komen ze op het kerkplein van Sauveterre de Béarn, waar de Romaanse H. Andreas kerk haar domicilie heeft. Ze beperken zich tot het bezichtigen op een afstand…..
19.25 uur krijgen we uiteindelijk het bericht door dat Ton en Ben een fijn onderdak gevonden hebben bij een alternatief stel, als vergoeding vragen zij een donatie……… ’n Half uurtje later komt er nog een berichtje door…. Morgen blijven ze in deze buurt rondkijken en de spieren even laten rusten. De gastvrouw is eten aan het koken, het ruikt al heerlijk, ze mogen aanschuiven schrijft Ben, zijn eetlust heeft er in ieder geval niet onder geleden. Gelukkig maar.
Het thuisfront dacht nog even dat het een 1 April mop was toen we gisteren het bericht ontvingen dat Ton er doorheen zat en eigenlijk de handdoek in de ring wilde gooien. Niets was minder waar….. Beiden hadden ze blaren die uiteraard gevoelig zaten maar daar was eigenlijk wel op gerekend dat die zouden verschijnen. Doorprikken, verzorgen en verder lopen. Het aantal km en de zwaarte van de route brak Ton echter op……. Hun gastheer uit de Gite waar ze zo gastvrij werden ontvangen heeft de Camino al enkele malen gelopen en gaf hen het advies om morgen -2 April- te rusten en dan vanaf St.Jean Pied de Port verder te gaan. De reden hiervoor is ons onbekend maar denken dat het daar drukker, dus meer afleiding is. Onder luid protest van Ton werd besloten dat Ben wat van de last over zou nemen uit Ton’s rugzak die om te beginnen al zwaarder was dan die van Ben. Zogezegd zo gedaan. Petje af jongens! Nu is het de berichten van vanavond uit St. Jean Pied de Port afwachten, indien er contact mogelijk is tenminste, dat lukt niet altijd. We zijn er een beetje beduusd van, maar gaan er van uit dat men zich herpakt en nog mooie verhalen naar ons kunnen doorsturen.
De titel van je pagina. De inhoud van je pagina.