© Tiny Kierkels 2014
Wat een prestatie
Als je ergens voor gaat heb je kans om te verliezen. Als je niet gaat heb je al verloren. Barack Obama De vierdaagse van Ton
De 100 ste 4dg in Nijmegen van 19 juli tot en met 22 juli 2016 Vierdaagse gestart 48.986 Vierdaagse uitgelopen 42.557
2016
Sfeer inpressie van de wandeldagen in Nijmegen. Het waren fijne dagen die ontzettend warm waren met temperaturen van 35 graden. Zonder ook maar 1 minuut erover te denken om te stoppen heeft Ton de 4dg met gemak uitgewandeld. Samen met Leon en Martin. Wij, dat zijn Ella en Leon de Roy, Magda en Paul Hermans en Ton en ik wij verbleven met onze caravan op NCC Camping Ravenstein. De mannen gingen iedere morgen om 6.50 met de trein richting Nijmegen. Daar werden ze geregistreerd en kon het wandelen beginnen.
De eerste wandeldag: dinsdag 19 juli De dag van Elst. De tweede wandeldag: woensdag 20 juli De dag van Wijchen. De derde wandeldag: donderdag 21 juli De dag van Groesbeek De vierde wandeldag: vrijdag 22 juli De dag van Cuijk.
De eerste dag van de Vierdaagse heet de Dag van Elst. De route neemt je mee door de Betuwe en door het Gelderse dorp Elst, ten noorden van Nijmegen. Voor zowel de route van 30, 40 en 50 kilometer is Elst de belangrijkste doorkomstplaats. Aan het begin en aan het einde van de dag loop je over de Waalbrug. Verder loop je door Huissen en Arnhem voordat je richting Elst koerst. De gemeente Elst is vastbesloten om er een spetterend feest van te maken tijdens de Dag van Elst en je wordt dan ook welkom geheten door de burgemeester van Elst. Verder kun je in Elst genieten van muziek en een enthousiast publiek langs de kant. Aan sfeer geen gebrek in de Betuwe. Een betere start van de Vierdaagse kun je je niet wensen. Het laatste deel van het parcours wordt gevormd door de dijk tussen Oosterhout en Lent, traditioneel een zwaar stuk. Vanuit hier zie je in de verte de spoorbrug en later de Waalbrug al liggen. Laat je daardoor niet misleiden, je moet dan nog ruim een uur wandelen.
De tweede dag van de Vierdaagse heet de Dag van Wijchen.
Maar daar komt misschien wel verandering in, nu er voor het eerst sinds vijftig jaar ook weer door Druten is gelopen. Het was in ieder geval in beide plaatsen weer een waar feest. Voor wandelaars en toeschouwers.. De lopers hadden met de warmte vandaag een extra uitdaging. Hoewel het meeviel met de mensen die onwel werden en uitvielen. Moesten de vierdaagse lopers wel hun best doen om het hoofd koel te houden. En dus was het dringen bij de watertappunten.
Axelle, dochter van Ella en Leon doet een dagje meelopen met de harde kern. Vader Leon, Ton en Martin en als bezoeker Magda
Heerlijke verkoeling in Wijchen het was een bloedhete dag 34 graden.
Wijchen staat bekend als rose woensdag.
Ella, Magda, Paul en ik waren met de trein naar Wijchen gegaan maar wat was het warm. We hadden afgesproken met Ton, Leon en Martin om wat gezamelijk te drinken in hotel Sterrenbosch.
Het was er een gezellige sfeer, maar de mannen kunnen niet een uur blijven zitten want des te moeilijker is het om weer aan de wandel te komen. Ze moeten toch nog heel wat kilometers voordat ze op de Wedren zijn in Nijmegen. De derde dag van de Vierdaagse heet de Dag van Groesbeek. De route is op deze dag heuvelachtig met als toppunt de beruchte Zevenheuvelenweg. Deze weg loopt tussen Groesbeek en Berg en Dal over de N842. Anders dan de naam doet vermoeden loopt deze weg niet over zeven heuvels maar slechts over vier. De route loopt deze dag ten zuiden van Nijmegen aan de oostzijde van de Maas. Via Mook en Milsbeek wordt de klim ingezet naar Groesbeek. Voor de natuurliefhebber is het een feest om door de gemeente Groesbeek te wandelen. Door veel wandelaars wordt deze dag als de mooiste dag van de Vierdaagse omschreven. Halverwege de Zevenheuvelenweg stoppen de 'mannen in uniform' bij de Canadese militaire begraafplaats om een eerbetoon te brengen aan de militairen die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit is een indrukwekkende gebeurtenis om te zien.
Het ontstaan van het Vierdaagse lied. leder jaar tijdens de Vierdaagse wordt het Vierdaagselied gespeeld en uit volle borst meegezongen door de wandelaars. ln 1932 componeerde H.A.v. Mechelen met tekst van J.P.J.H. Clinge Doornbosch het Vierdaagselied. Politicus Maarten Schakel Sr, die in 1933 vanuit Noordeloos voor het eerst naar de Vierdaagse kwam "met een rieten koffertie achterop de fiets" zei tijdens het eerste wandelsportberaad in 1983: "Er zijnweinig liederen uit de jaren dertig die mij nog aanspreken. Maar het Vierdaagselied is er één van. Natuur gaf ons een motor mee van't allerbeste merk. Gaf ons een hart en longenpaar gezond, gaaf, goed en sterk. En een paar flinke benen een groot geluk op aard'. Wie die niet leert gebruiken is niet zo'n motor waard. Wij lopen de Vierdaagse mee vol levenslust en moed. Als goede lopers bijven wij altijd op goede voet. Want wij zijn één voor allen en allen zijn wij één. Zo willen wij door Neêrland en door het leven heen. Zo willen wij door Neêrland en door het leven heen.
De vierde en tevens laatste dag van de Vierdaagse.
De Nijmeegse Vierdaagse zit er weer op voor dit jaar. Vrijdag kwamen om precies te zijn 40.092 wandelaars over de finish. Naast de sportievelingen die daadwerkelijk deelnamen aan het evenement, reisden er ook veel mensen af naar Nijmegen om een feestje te bouwen. De Vierdaagsfeesten werden door zo’n anderhalf miljoen bezoekers gevierd.
Het is altijd heel speciaal de laatste dag van het wandel evenement. De mannen waren op tijd vertrokken en wij gingen om 11 uur met de trein naar Nijmegen maar wat een verrassing toen Onne belde en zei dat hij samen met de jongens (Walt vier jaar en Thijs anderhalf jaar oud) naar de intocht kwamen kijken van opa Ton. Het was een hele drukte in Nijmegen dus we liepen 3 km noordelijk van de stad om een mooi plaatsje te bemachtigen maar zoals wij dachten, dachten andere mensen ook. Maar het was gelukt Ton kwam voorbij met Leon en Martin en zeker Ton was heel gelukkig toen hij Onne zag met de jongens. Petje af voor Onne, want het was druk maar ook nog eens goed warm.
Op de camping was het ook feest, als afsluiting hadden ze een goede BBQ georganiseerd.
Ieder was aanwezig en er werd een afscheids woord gesproken en een gezamelijke groepsfoto genomen van de wandelaars.
De titel van je pagina. De inhoud van je pagina.