© Tiny Kierkels 2014
Emsland is een gedeelte van Niedersachsen.Het Emsland grenst in het noorden aan Ostfriesland, en in het westen aan de Nederlandse provincies Groningen en Drente. Haselunne ligt aan de rivier de Hase, welkeoost - west stroomt, en die een zijrivier is van de Ems, welke van zuid naar noord stroomt met in de directe omgeving de steden Lingen, Meppen en Papenburg.
Stoomtreintje
Kornbrennerei
Haselunne im Emsland
Luneburg
Dankzij de zoutwinning, vanaf 956, in dit gebied is Luneburg een welvarende stad geweest. Tevens een belangrijke Hanzestad, totdat Hamburg als moderne haven deze functie ovemam. De rijke grondstof zout gaf de stad Luneburg haar glorie en het winnen van het zout maakte de streek tot wat hij is. De vroegere rijkdom is de stad nog aan te zien. Het belangrijkste monument van Luneburg is het Rathaus.
De naam Luneburg heeft niets te maken met het Latijnse Luna of Maan, ook al staat er op de markt een waterspuwende nimf met een maan boven haar hoofd. De oorsprong van de naam zou gelegen zijn n de oude burcht op de Kalkberg, een burcht die rond 1200 als vluchtplaats diende. De stad is verdeeld in twee niveaus, het centrum rond de Markplatz en de Altstad met sfraten die herinneren aan vroegere tijden. Auf der "Saline" en Hinter der Saline" zijn oude straatnanen die aan de zoutverwerking herinneren. Geniet van de fraaie gevels, de trapgevels laten zich niet vergelijken met de Amsterdamse. Het is de typisch gevelstructuur van de Hanzesteden aan de Oostzee, tot in Letland en Litauen toe. Ga vooral kijken in de brede hoofdstraat,"Am Sande", daar raakt u op de gevels niet uitgekeken. Aan het eind van de straat staat de St. Johanniskirche. Een bezoek waard, al was het alleen al om het orgel van Hollandse meesterhand. De Lunebrnger Heide is beschermd natuurgebied met prachtige heidelandschappen. Op het semi-steppeland graast het lokale schapenras, de "Heidschnucken". Maar het grootste heidegebied van Duitsland is voor een vrij groot deel NAVO-oefenterrein.
Schwerin
We zijn de grens van het voormalige Oost- Duitsland gepasseerd en komen in Mecklenburg-Vorpommem, Duitslands noordelijkste, armste en dunst bevolkte deelstaat. We zijn nu in de voormalige residentie van de Mecklenburgse vorsten Schwerin en de geboortestad van Prins Hendrik.Bij ons beter bekend als Prins Hendrik , de latere echtgenoot van Koningin Wilhelmina en vader van Juliana Ondanks protest van Rostock werd de kleinere stad Schwerin gekozen als hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommem. Blikvanger is het enorme imposante slot dat ultrapittoresk op een eilandje in de Schweriner See ligt, met de opnieuw geopende oranjerie en het slotmuseum, omringd door landschapstuinen vol bruggetjes, vljvers en klassiek beeldhouwwerk. Ook is er een kunstmatige kitschgrot, opgebouwd uit duizenden loeizware zwerfkeien. Die konden in de omgeving van Schwerin en de Mecklenburgerische Seenplatte geraapt worden na het gletsjergeweld in de laatste ijstijd. Via een brug komt u in de grotere Schlossgarter.
R a a d h u i s
Het slot aan de Schweringersee
Eiland Rugen
Eiland Rugen
Koningsstoel
Het badhotel voor gasten in 1940-1945
Het eiland Rugen Het grillige eiland Rugen is Duitslands grootste eiland, met een doorsnede van 50 km en een oppervlaktte van ca 1000 km2 en een totale kustlengte van 570 km. Het eiland wordt door 78.000 Rugenaren bewoond. Daarvan wonen alleen al in Bergen, de grootste stad van Rugen, 17.000 mensen. Door zijn veelvoud van landschapsvormen,diepe beukenbossen, met gras begroeide heuvels en vlakke landschappen heeft het eiland van alles te bieden. Rugen heeft meerdere schiereilanden, zoals Mónchgut,Jasmund en Wittow. De zuidelijkste punt bevindt zich op het schiereiland Zudar "Palmer Ort". Wanneer u een mooie zonsopgang wilt zien moet u uiteraard vroeg uit de veren naar het schiereiland gaan, naar het GÓhrener Nordperd De Piekberg op het schiereiland Jasmund is het hoogste punt van het eiland ,162 meter en biedt een mooi uitzicht over het eiland. Vanaf het noordelijkste punt van het eiland Cap Arkona is het maar 77 km naar Zweden- Rugendamrn, Zíegelgrabenbrucke en het Glewitzer veer, zijn de enige verbindingen met het eiland.
Waren
Waren. Waren is ongetwijfeld ook nu nog een parel in het sieraad van de Mecklenburgse kostbaarheden. Door de zeer schone lucht en het 'glasheldere water trekken al vele tientallen jaren gasten van heinde en verre naar Waren, de hoofdstad van het district op de noordoever van de Muritz, het grootste Duitse binnenmeer, ll7 km2. De oude akkerburgerstad met haar bedaagde pakhuizen is het centrum van het Mecklenburgse merenplateau. Het uitstekende klimaat en het thermale zoutwater maken van Waren al van oudsher een begeerd luchtkuuroord. Verder wordt Waren door 3 meren omgeven,het is dan ook een watersportgebied bij uitstek. Waren is na de "'Wende" gtotendeels weer gerestaureerd. Veel vakwerkhuizen zijn in oude staat teruggebracht. Vanaf de toren van de Mariakerk, 45 m hoog, heeft u een prachtig uitzicht over de stad met het gerestaureerde stadhuis en de stadshaven. Met de bouw van deze kerk is al voor 1225 begonnen, op de ruines van de burcht van de vorsten van Werle. De St. Joriskerk stamt uit begin de 14de eeuw en is een massieve baksteenbouw met driescheeps basiliek en laatgotische westelijke toren. Even buiten de stad vindt u het in 1990 opgerichte Muritz Nationaalpark, het heeft een oppenvlakte van 318 km en tweederde daarvan is met bossen bedekt. Het park is beroemd om zijn zee- en visadelaars die hier broeden en de duizenden kraanvogels die hier in het voorjaar en de herfst uitrusten. Het zashtglooiende landschap, dat 20.000 jaren geleden werd gevormd door geweldig gletschers, is voorzien van honderden meren, weiden en bossen. Hier is een verscheidenheid aan plantensoorten, vlinders en libellen en ook een rijke vogelpopulatie.
Berlijn
Berlijn is de stad van de beertjes het symbool van Berlijn. Berlijn is de hoofdstad van Duitsland, hier zetelt sinds de “Wende” de Bundesregierung
Hier staan imposante gebouwen
en direct ernaast veel nieuwbouw. Voor de val van de muur had Berlijn 2 centra
. “Mitte” voor Oost Berlijn en “Charlottenburg” voor West Berlijn, de wel bekende
Kurfurstendamm. De stad Berlijn is ongeveer even groot als de provincie Utrecht.Een rondje Berlijn over de ringweg is ongeveer 300 km lang.
Het Brandenburger Tor was ooit het epicentrum van het conflict tussen oost en west, het symbool voor tweedeling en eenheid, het is wereldberoemd. Het is een Neoclassisch bouwwerk aan het eind van de beroemde straat Unter der Linden. Bovenop ziet u een 6 meter hoog beeld van een Romeinse quardriga, vierspan met op de bok Victoria, de godin van de overwinning.
Unter der Linden is de bekenste straat van Berlijn. Er zijn in 1946 vier rijen linden geplant wat in oorsprong al in de 17 de eeuw was gedaan. Hier komt de naam vandaan
Checkpoint Charlie
Bij de legendarische
grensovergang
Checkpoint Charlie resteert alleen het “Haus am Checkpoint Charlie” Dit museum vertelt het verhaal van de politiek en de avonturen van vluchtelingen in, niet zolang, vervlogen tijden.
Concertgebouw is een classiscissstisch ontwerp van Schinkel, het gebouw siert de Gendarmenmarkt , Het mooiste plein van Berlijn.
Rote Rathaus werd
in de 19de eeuw in de markante stijl van die tijd gebouwd
Sinds oktober 1991 is het in gebruik als onderkomen van de  senaat en dus het regeringsgebouw van de deelstaat Berlijn
Fernsehturm Met een hoogte van 365 meter is de Fernsehturm aan de Alexanderplatz het hoogste bouwwerk van Berlijn. Het cafe draait een een half uur rong en biedt een uniek uitzicht over de stad.
Nadat Berlijn in de oorlog kapot was gebombardeerd, wilde men een nieuwe kerk bouwen,maar de Berlijners vonden dat niks en werd er naast de puinhopen een nieuwe kerk gebouwd van blauw glas uit Chartres. De 63 meter hoge ruïne is wel bewaard gebleven.
De Siegessaule gebouwd in 1864 als monument voor de overwinning in de oorlog tussen de Pruisen en de Denen.
Gedächtniskirche
Potsdam
Postsdam is een zelfstandige stad met 138000 inwoners, het ligt tegen Berlijn aan en is de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg. Potsdam is nog steeds een van de aantrekkelijkste plaatsen van Duitland. Bekend om zijn prachtige koninklijke zomerpaleis “Schloss Sanssouci”, en de Neuer Garten met zijn “Marmor “paleis. De Russische kolonie “Alexanderowka”. Het park van Schloss Babelsberg en de filmstudio’s van Babelsberg.
Park en Schloss Sanssouci.
Het enorme Park Sanssouci, 287 hecraren groot is een van de mooiste paleiscomplexen van Europa. Het werd neergezet als zomerpaleis van Frederik de Grote. Dit rococopaleis werd in 1745-1747 gebouwd. In de loop der jaren werk het uitgebreid en voegde men meerder paleizen en paviljoens toe.
Neues Palais
Dit indrukwekkend barokke gebouw staat aan de hoofdlaan van Park Sanssouci. Het grote, twee etages en drie vleugels tellende gebouw bestaat uit 200 rijk versierde kamers en veel interessante beelden
Alezandrowka Een Russische Kolonie. In 1862 werd door de Duitse architect Snethlage een aantal houten hutjes gebouwd als onderkomen voor de zangers van een in 1812 opgericht Russisch koor. Deze met houtsnijwerk versierde houten hutjes elk met een eigen tuintje.
Hollandisches Viertel
Net zo apart als de Russische kolonie Alexandrowka is het “Hollandisches Viertel”, Nederlandse wijk. Begin 18de eeuw arriveerden Nederlandse arbeiders in Potsdam en tussen 1733-1742 werd er op bevel van Frederik Willem 1 een dorp voor hem gebouwd naar de plannen van Johann Boumann de Oudere. Het bestaat uit 134 topgevelhuizen gerangschikt in vier groepen.Ze werden opgetrokken uit kleine rode bakstenen en afgewerkt met pleister en stenen.
De brug werd in de jaren 1906 en 1907 gebouwd ter vervanging van een oude brug uit 1831 In 1937 werd de Glienicker Brücke, als onderdeel van de Reichsstraße 1 van Aken via Berlijn naar Koningsbergen uitgebouwd tot vier rijstroken. Bij de oorlogshandelingen in april 1945 werd de brug zwaar beschadigd en was niet meer bruikbaar. In november 1947 werd begonnen aan het herstel van de brug en op 19 december 1949 werd de brug heropend onder de naam Brücke der Einheit (brug van de eenheid). Midden op de brug markeerde een witte lijn de grens tussen West-Berlijn en de DDR. In 1952 werd de brug gesloten voor autoverkeer en op 3 juli 1953 werd de brug volledig voor het personenverkeer afgesloten. Alleen militaire voertuigen van de geallieerde bezettingsmachten konden de brug nog passeren. Vóór de agentenuitwissel van 1986 was het al twee maal eerder tot een agentenruil bij de Glienicker Brücke gekomen: 1. Op 10 februari 1962 werd de Sovjet-spion Rudolf Abel tegen de Amerikaanse U-2-piloot Gary Powers uitgewisseld 2. Op 11 juni 1985 werden 23 politieke gevangenen uit de DDR tegen 4 Oostblok-spionnen uitgewisseld. Op 10 november 1989, een dag na de val van de Berlijnse Muur, werd de brug weer geopend voor het personenverkeer
Glienicker Brücke
Nog enkele foto’s uit Berlijn.
Holocaust monument en werkkampen
Sellin
Haselune Lunenburg Rugen Waren Schwerin Berlijn Meckelenburg Postdam Sellin Porta Westfalica
Het heidegebied kan het beste bezichtigdworden in het Natur-schutzPark Luneburger Heide, een groot natuurreservaat dat sinds 1921 bestaat' vanuit het dorp Undeloh kunt u het beste verder te voet fiets naar het traditionele dorp Wilsede' Het uitzicht over de omgeving is vooral prachtig aan het einde van augustus als de heideplantjes bloeien. Tussen Soltau en Celle ligt het "Herinneringscentrum Bergen-Belsen". Hier vinden we een voorbeeld van de recente geschiedenis.
2007
De titel van je pagina. De inhoud van je pagina.