© Tiny Kierkels 2014
Een weekje vakantie in het vestigingstadje Heusden augustus 2021
Met haar pittoreske straatjes, eeuwenoude panden, vele ateliers en galerieën,bijzondere winkeltjes, goed uitgeruste havens en toprestaurants is vestingstad Heusden een geweldige bestemming voor liefhebbers van kunst, cultuur, historie, watersport en goed eten en drinken. Laat je rondleiden door een stadsgids en ontdek waarom bezoekers van over de hele wereld zich hier mengen met gastvrije inwoners! De geschiedenis van Heusden begon rond 1200, toen langs rivier de Maas een stedelijke nederzetting ontstond. Vanaf eind 16e eeuw bood Heusden als garnizoensstad onderdak aan duizenden soldaten. De stad, omringd door aarden wallen, bastions, grachten en ravelijnen, zag er toen al uit zoals ze er nu nog altijd grotendeels uit ziet. De Tweede Wereldoorlog bracht veel schade en leed. Eind jaren zestig werd begonnen met een grondige restauratie van de stad, welke werd bekroond met de ‘Europa Nostra’; de hoogste Europese restauratie- onderscheiding op dit gebied.
Plattegrond van Heusden
Het Gouverneurshuis,  een monumentaal pand daterend uit 1592.  Het museum is gelegen achter de Grote of Catharijnekerk in het centrum van de kleine vestingstad Heusden aan de Maas.  Het museumcomplex bestaat uit een hoofdhuis en bijgebouwen, waaronder een wijnschuur en een bedeelhuisje, en is omgeven door een  prachtige neoclassicistische tuin. De waterput, een kruidentuin, een kleine boomgaard, het uitzicht op de kerk en een rondeel geven de locatie de sfeer van een beschermd hofje of kloostertuin. Het hele stadhuis stortte in en 134 mannen, vrouwen en veel kinderen kwamen om het leven.  Na de ramp werden de doden in Heusden begraven in twee massagraven. In de tuin van het Gouverneurshuis is een mooie glazen herinnering geplaatst.
Zuiderwaterlinie 1 Linie 11 Vestigingssteden,Bergen op Zoom, Steenbergen, Willemstad, Klundert, Breda, Geertruidenberg, Heusden, Den Bosch, Megen, Ravenstein en Grave Dwars door Brabant loopt de Zuiderwaterlinie, de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland. Het is een ingenuwus verdedigingssysteem van vestingsteden, forten schansen, dijken en sluizen. Vele machthebbers zetten hier het land onder water om Holland te beschermen tegen vijandelijke invallen. De Zuiderwaterlinie verbindt 11 historische verstiginsteden en hun omlanden met elkaar. Van Bergen op Zoom tot Grave vind je zo een parelketting van historische verstigingsteden, Stoere forten en bijzondere linielandschappen.
· · “Authentieke sfeer met een brocante randje”in de oudste bakkerij van Heusden een seconde die  eeuwigheid  wil zijn.
Staandaard molen
Mooie inkijkje in de tuinen
De Demer
Restanten van kasteel Heusden
uit de 12de eeuw
Een van de stadspoorten van Heusden
Wij verbleven een weekje op de camping “de Reekens” aan de rand van het stadje Heusden, vanuit de camping wandelde we over de vestigingswerken om een indruk krijgen. Het stadje is niet zo groot maar prachtig om te bezoeken. We kregen bezoek van Hans, Ine, Walt en Thijs nadat we op de camping koffie en fris hadden gedronken gingen we op pad. Natuurlijk gingen we ook een heerlijk ijsje eten getrakteerd door Ine en Hans. Het waren leuke dagen op een rijkgevulde camping met kinderen tot 7 jaar.
Camping “de Reekens”
De titel van je pagina. De inhoud van je pagina.