© Tiny Kierkels 2014
In september 2014 is Ton samen met Riens Visser begonnen met lange afstands wandelingen, de afspraak werd gemaakt op een mooie avond op de camping in Warnsborn waar wij op dat moment kampeerden Maar waar beginnen we, welke route gaan we wandelen? Beide gingen naar een boekenwinkel en oriënteerden zich in een route. De keuze viel op het Pelgrimspad dat loopt van Amsterdam naar Vise in Belgie. Je hoeft geen pelgrim te zijn om te kunnen genieten van deze route die tot diep in Limburg voert. De wandelpelgrimage start aan het Amsterdamse Begijnhof, waar de herdenking van het Mirakel van Amsterdam jaarlijks duizenden mensen trekt. Een gevarieerde route die na verstedelijkt Amsterdam via Gorinchem tot aan Den Bosch loopt. Dat betekent wandelen door de uiterwaarden van de Bommelerwaard, het vestingstadje Heusden met zijn bekende Mariakapel en de zandvlaktes van de Loonse en Drunense Duinen. In Den Bosch sluit het pad naadloos aan op Pelgrimspad 2 naar Maastricht. Pelgrimspad deel 1 loopt van Amsterdam naar Den Bosch
Pelgrimspad
Langs kerken, kruisen en kapellen
Het 1ste gedeelte van het pelgrimspad is 205 km lang
Pelgrimeren
Pelgrimeren doe je om te bidden, om te genezen, om een ander mens te worden. Om je leven te overdenkenof om je hoofd juist leeg te maken. Het is meer dan gewoon wandelen. Het noordelijk deel van het Pelgrimspad voert door streken die overwegend protestant zijn. Onderweg in de Hollandse polderland zul je geen veldkruisen en kapelletjes aantreffen. Geen heilige beelden of Maria-altaartjes. Dit soort vertoon van kerkelijke devotie is in de protestantse traditie niet gebruikelijk. Het Pelgrimspad voert door de Krimpener-en de Alblasserwaard, die tot de zwaar gereformeerde streken van Nederland worden gerekend. 25- 26- 27 oktober 2016 wandelen Van Amsterdam CS naar Reeuwijk-Brug In Amsterdam wandel je door de stad en komt langs prachtige gebouwen en mooie historische gebouwen. De Heilige Stede. De Heilige Stede is een kapel tussen de Kalverstraat en het Rokin. Ieder jaar wordt hier de sacramenstprocessie gehouden ter nagedachtenis aan het wonder wat hier is gebeurd inhet jaar 1345.
Wandelen door het Vondelpark is prachtig, in de afgelopen jaren is het Vondelpark grondig gerestaureerd. De langerekte groenstrook is in de tweede helft van de 19e eeuw aangelegd om het dichtbevolkte Amsterdam meer recreatiegroen te bieden.
Het Vondelpark verlaten we en gaan richting het Amsterdamse Bos. Waar we over het jaagpad langs de rivier de Schinkel wandelen met aan de overkant het kerkhof, “Te Vraage”. In 1962 zijn er de laatste mensen begraven. Het is paradijsje, zorgvuldig door het groen van de buitenwereld afgeschermd.
Wat er verder aan de Schinkel ligt is het Olympisch Stadion uit 1928 ontworpen door architect Jan Wils in de stijl van Berlage. Er volgde een restauratie die in 2000 voltooide, waarbij het stadion in zijn oorspronkelijke staat hersteld werd, het is in gebruik voor kleine en grote evenementen en biedt onderdak aan zo’n dertig zelfstandige ondernemingen. Van 2005 tot 2014 was er ook een sportmuseum, de Olympic Experience Amsterdam.
De Bosbaan gegraven in 1934 is bekend om zijn internationale kampioenschappen roeien.
In het bos aan de Bosbaan staat het Nationaal Dachau monument, een gedenkteken voor de Nederlandse slachtoffers van het concentratiekamp Dachau, bestaande uit een straatweg van Belgische blauwsteen omzoomd door een taxushaag. De straatweg is ongelijk wat symboliseerd dat de gevangen op ongelijk schoeisel liepen.
In de verte zie je de luchthaven Schiphol. Toen de Haarlemmermeer nog een groot binnenmeer was kon het hier flink te keer gaan. Vele schepen vonden bij storm en ontij een vluchthol. Vandaar de naam Schiphol.
De watertoren van Aalsmeer valt op door zijn art-deco uiterlijk en is in 1927 gebouwd om de gemeente Aalsmeer, Haarlemmermeer en Uithoorn van drinkwater te voorzien.
Via Aalsmeer komen we in De Kwakel daar ligt Fort De Kwakel,dit is een stellingfort van de voormalige linie om Amsterdam. Gebouwd in 1906 en is in 1959 als zodanig opgeheven.
Van Papenveer naar Reeuwijk-Brug. Hier is de eerste overnachtings plaats.
We wandelen nu in het Groene Hart, De Randsteden, economische motor van Nederland, bestaat uit een vrijwel gesloten kring van steden in Holland en Utrecht. Daarbinnen ligt het Groene Hart, het is een echt cultuurlandschap, door de mens gemaakt. Het begon in de 11de eeuw. Tot de dag van vandaag is er ruimte voor natuur en recreatie, waarbij de boeren de gelegenheid krijgen om initiatieven te nemen. Bij Zwammerdam ligt het castellum van Limes. In de Romeinse tijd was de huidige Oude Rijn nog de hoofdstroom van de rivier. Twee eeuwen lang was het ook de noordgrens (limes) van het Romeinse Rijk Deze Romeinen bouwden langs de rivier een reekst castella, legerkampen met rondom grachten en een aarden was. Bovenop de wal stond een houden palissade. Bij Zwammerdam zijn de fundamenten van zo’n castllum teruggevonden.
Het hele stuk tussen Schikkelweg en Aarlanderveen moet je boven op de ringdijk blijven, met rechts de ringvaart, geen bruggetjes of je moet de dijk af lopen.
Het is niet zo spectaculaire route, alleen de molenviergang bij Aarlanderveen, bestaande uit 4 vijzelmolens (Met dit type molen werd het water in een keer met een grote schroef hogerop gebracht) dit zijn de enigste molens ter wereld en tot heden nog in bedrijf zijn.
9-10-11 mei wandelen vanaf Reeuwijk. Een prachtige wandeling door de Reeuwijksche plassen, via de Niuwenbroekseweg naar Oukoop. Bij Driebruggen liggen de enkele en dubbele Wiericke. Dat zijn twee parallele boezemwateren om het overtollige water van de Oude Rijn te kunnen lozen op de Holandsse IJssel. Deze beide Wierickes zijn in de 17de eeuw op last van Stadhouder Willem 111 opgenomen in de Oude Hollandse Waterlinie.
Gouda’s Glorie De stad Gouda is vooral bekend om zijn toeristische attracties, zoals de Sint Janskerk, het Gotische stadhuis op de Markt, Goudse kaas, Stroopwafels en de jaarlijkse Kaarsjesavond. Minder bekend is dat Gouda voor de Reformatie ook een bedevaartsplaats is geweest
.
Van Gouda naar Haastrecht.
In het groene hart zou je niet direct een pelgrimsooord verwachten. Maar de Maria devotie in Haastrecht waar jaarlijks een feest plaatsvindt ter ere van Maria ter Weghe. Het Maria beeldje werd gevonden in een omgekapte boom in 1607.
Van Haastrecht naar Vlist. De overnachtingsplaats was dit keer de Fam. Hogendoorn aan de Oost Vlisterdijk 44 in Vlist. Een leuk maar apart gezin we hebben er genoten. Van Vlist naar Schoonhoven is een van de prachtigste wandelgebieden in Nederland. De haven van Zilverstad Schoonhoven doorsnijdt het historische centrum van deze mooie stad. Al in de 17de eeuw hadden zilversmeden hier hun eigen gilde en nog steeds bepaalt het edelmetaal de sfeer in de stad. Van Vlist naar Schoonhoven en Groot-Ammers. De lek oversteken naar Nieuwpoort het is een vestigingstadje met zes bastions. Tussen binnen en buitenhaven staat het stadhuis annex inlaatsluis waarmee de achterliggende polders bij dreiging onder water konden worden gezet. Bij Het Liesvelt is het ooievaarsdorp als onderdeel van een project om de steeds schaarser wordende ooievaar als broedvogel voor ons land te behouden. Bij Groot Ammers zijn vele verschillende soorten molens. oa de Peilmolen, de Seinmolenen de Boezemmolen Aan de Molenkade staan vier watermolens op een rij.
Barnabaskerk, waar het gezegend door de paus, Maria-beeldje wordt bewaard.
De Alblasserwaard. Brede rivieren op weg naar de delta maken van de Alblasserwaard een eiland. Om de waard stromen de Lek, de Noord en de Merwede. Achter de dijken valt het oog op de lange kavels, de weteringen en veenstromen als de Giessen en de Alblas. De Donk dit rivierenduin reikt tot 4.7 meter NAP en steekt daarmee meer dan zes meter boven zijn omgeving uit. De Donkse laagten zijn vochtige graslanden ten westen van de De Donk in de winter foerageren hier duizenden kolganzen uit de Biesbosch. De Graafstroom is een echt poldergebied.
Noord
De titel van je pagina. De inhoud van je pagina.