© Tiny Kierkels 2014
Vorig jaar september is Ton samen met Riens Visser begonnen met lange afstands wandelen, de afspraak werd gemaakt op een avond op de camping in Warnsborn, waar wij op dat moment kampeerden Maar waar beginnen we, welke route gaan we wandelen? Beide gingen naar een boekenwinkel en oriënteerden zich in een route. De keuze viel op het Pelgrimspad dat loopt van Amsterdam naar Vise in Belgie. Je hoeft geen pelgrim te zijn om te kunnen genieten van deze route die tot diep in Limburg voert. De wandelpelgrimage start aan het Amsterdamse Begijnhof, waar de herdenking van het Mirakel van Amsterdam jaarlijks duizenden mensen trekt. Een gevarieerde route die na verstedelijkt Amsterdam via Gorinchem tot aan Den Bosch loopt. Dat betekent wandelen door de uiterwaarden van de Bommelerwaard, het vestingstadje Heusden met zijn bekende Mariakapel en de zandvlaktes van de Loonse en Drunense Duinen. In Den Bosch sluit het pad naadloos aan op Pelgrimspad 2 naar Maastricht. Pelgrimspad deel 2 Den Bosch naar Vise in Belgie. Afstand 250 km. Pelgrimspad 2 is de voortzetting van Pelgrimspad 1 en loopt van Den Bosch met zijn St. Jan kathedraal via Eindhoven naar Limburg. Naast de schoonheid van het Brabantse en Limburgse landschap, geeft de route ook iets weer van het katholieke volksgeloof in de afgelopen eeuwen. Zo komt u veldkruisen en kapelletjes tegen waar wonderen zouden hebben plaatsgevonden. U kunt van het Pelgrimspad ook uw eigen pelgrimage maken. Een extra lus in de route ten zuiden van Maastricht sluit bij Visé aan op de historische wandelwegen naar Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje. Eerste etappe van Den Bosch naar Belvert
Vanaf het centrum van ’s-Hertogenbosch wandel je over de stadswallen. Die vertellen je het verhaal van de verdedigingswerken rondom de vestingstad ‘s-Hertogenbosch. Hoe verder je van de stad komt, hoe mooier het zicht op ’s-Hertogenbosch waar de Sint-Janskathedraal hoog boven de daken uitsteekt. We wandelen langs het Afwateringskanaal richting Vucht Kamp Vught Direct ten westen van de lunetten begon de Duitse bezetter in 1942 met de bouw van Kamp Vught. In 1947 werd het onthuld tot nationaal monument om ons te herinneren aan de in de Tweede Wereldoorlog gefusilleerde gevangenen. Indrukwekkend. Het idee dat na de oorlog het concentratiekamp een opvangkamp voor Molukkers werd, is zonder meer bizar. Wat een andere tijd. Langs de Essche Stroom bereik je uiteindelijk kasteel Nemelaer in Haren Middelbeers Nationaal Landschap Het Groene Woud vormt als het ware de ‘binnentuin’ van de drie omliggende steden Eindhoven, Tilburg en ’s-Hertogenbosch. U wandelen door een kleinschalig landschap met veel variatie via de vennen van Oisterwijk en landgoed De Baest naar Middelbeers. De grootste van de drie Beerzen naast Oost- en West-Middelbeers. We wandelen hier stroomopwaarts via de Spoordonkse Watermolen die weer regelmatig graan maalt en langs de Beerze die hier heerlijk door het landschap kronkelt. De Kempen
Van Steensel naar Heeze. Via het gehucht Broekhoven loop je over de beken Run en Dommel, twee van de vele beken die het water afvoeren van het Kempens plateau. Hier prijkt de Dommelsche watermolen in het landschap waarna Waalre en Valkenswaard volgen. Hier vertrekt al meerdere eeuwen in juni een pelgrimage van Valkenswaard naar Handel een lange stoet pelgrims gevolgd door een 30-tal paarden met huifkarren die samen met een harmonie door het Brabantse landschap trekt. Op weg naar Heeze volgt een aaneenschakeling van vennen met bijzondere namen: Peetersven, Raadven en Meeuwven.
De Weerterbossen vormen het overgangsgebied naar Weert. Hier op de grens van Limburg en Noord-Brabant ligt een van de weinige echt oude bossen van de wijde omgeving. Het bos is zeer gevarieerd en gaat van droog naar zeer nat en bestaat uit vochtige en droge bossen, grasland en kleine heideveldjes. In dit bos passeren we de grens tussen Limburg en Noord-Brabant de grenskerk: een openluchtkerk en monument uit de tijd dat het katholieke geloof onder druk stond. Vanaf de uitkijktoren zie je een mooi gebied waar edelhert of een van de vele vogels broeden zoals ransuil, boomvalk en de buizerd.
Met uitzicht op de Tungelroyse Beek wandel je hier door een gebied waar je nog een wegkruis passeert, die pelgrims naar de Sint-Anthoniuskapel aan de Altweerterkapelstraat de weg wees. De Tungelroyse Beek werd hier langzaam van een rechte beek in een meanderende beek veranderd waardoor steeds meer vogelsoorten naar dit gebied trekken. Zelfs de bever is hier gesignaleerd en misschien ziet u wel afgeknaagde stompjes van jonge wilgen of takken die door bevers zijn doorgebeten of geschild. Eindpunt het kleine kerkdorp Ell bekend om de meting van de hoogste én laagste temperatuur in Nederland.
Na Hunsel en Ittervoort wandelen we naar het plaatsje Thorn, ook wel ‘Het Witte Stadje’ genoemd. Dit beschermde stadsgezicht met de vele witte huisjes in het centrum levert prachtige plaatjes op.
Van Ell naar het witte stadje Thorn
Vanaf Sittard gaat de etappe naar de buurtschappen Puth en Bovenste Puth die op een plateau liggen waar een oude Romeinse handelsweg van Duitsland richting Maastricht loopt. Richting de lager gelegen Geleenbeek is Spaubeek een tussenstop waar wegkruizen en veldkapellen nog herinneren aan volksdevotie. In een gebied van oude boerderijen, fruitboomgaarden, veldkruisen en steile randen in het landschap heeft u fraaie uitzichten over het terrassenlandschap.
Van Spaubeek naar Trintelen
Vanuit Nuth wandelen we door een gebied wat rijk is aan kastelen,kasteelachtige landhuizen en hoeves via Voerendaal naar Ubachsberg. Van welke kant je ook Ubachtsberg wil bezoeken, je moet bergop. Het dorp ligt als het ware op een eiland op een heuvel. Dit ‘eiland van Ubachsberg’ is een bijzonder aardkundig object miljoenen jaren geleden gevormd door de stromende ‘Oostmaas’ en de naar het Noorden stromende ‘Westmaas’.  Eindpunt voor vandaag is Trintelen er staan hier een paar monumentale boerenhoeves, oa de Bernardushoeve en de meerals 500 jaar oude Trintelerhof.
Met de tussenstop Wijlre waar je cultuur kunt snuiven door een bezoek te brengen aan het kasteel van Wijlre, of het station waar de stoomtrein de Zuid Limburgse Stoom Maatschappij nog rijdt aanleg in 1853 en kostte 1 miljoen gulden per kilometer. Ook is er de oudstebrouwerij van ons land nl uit 1340 de Brand brouwerij men gebruikt het water uit de 70 meter diepe eigen bron.
Van Scheulder naar Moelingen in Belgie Gronsveld of Groéselt in het Limburgs, staat nog bekend om zijn hoogstamboomgaarden, niet alleen cultuurhistorisch belangrijk maar ook doordat de boomgaarden biotoop of foerageergebied zijn voor diverse planten en dieren. Vervolgens wandelen we naar het Savelsbos over wegen die zijn ontstaan uit erosiegeulen of gröbben. Ook nu nog zoekt regen en smeltwater via deze gröbben hun weg naar de lager gelegen Maas. De etappe eindigt bij een van de oudste kerken van Nederland, de Pancratiuskerk in Mesch, in het katholieke Limburg het zuidelijkste kerkdorp van Nederland
Vanaf Middelbeers wandelen we op de zanderige bodem van de Kempen naar de Landschotse Heide, een beschermd natuurmonument waar grote en kleine vennen afgewisseld worden met bossen en uitgestrekte heide-velden. Vessem, een belangrijke tussenstop voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella. De kleinschalige dorpjes Knegsel en Steensel met een mooi dorpsgezicht. Zij behoren tot de acht zaligheden verwijzend naar het ‘-sel’ waarop de naam van de acht dorpen eindigt en die verwijst naar armzaligheid, ‘selligheid’.
Heeze verlatend doemt al snel kasteel Heeze aan de Kleine Dommel op. Dit beekje ontstaat bij het kasteel uit de Groote Aa en de Sterkselse Aa waarna één van de indrukwekkendste natuurgebieden van ons land, de Stabrechtse Heide, wordt gepasseerd. Hier doen de schapen aan ‘ecologisch’ beheer. Richting Maarheze passeer je vennen met namen als Wasven, Beuven, Witven en Keelven. Over de Sterkselse Aa en oude akkercomplexen zie je dit plaatsje Màres ( Maarheze) zoals het door de Brabanders wordt genoemd al liggen.
We komen steeds dichterbij de thuishaven Nederweert.
Van het Brabantse Heeze naar het Limburgse Ell
Langs kerken, kruisen en kapellen
De calvariegroep is gebouwd omdat de paarden van de kasteelheer niet over de Geulbrug wilden en nadat de groep er stond liepen de paarden weer over de brug.
Wandel hier dan weer door Nederland dan weer door België in het gebied van de Grensmaas. ‘Mooder Maas’ is onlosmakelijk verbonden met Limburg, door de sfeer die het aan haar omgeving geeft maar ook door de dreiging en verwoesting van het soms hoge water. Bij Maaseik en Roosteren wandelt u door het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland, het Maasplassengebied ontstaan door grindafgravingen. Van Maaseik naar Spaubeek Vanaf Roosteren wandelt u naar Grevenbricht wat ingeklemd ligt tussen de Maas en het Julianakanaal. Dit kanaal begint ten noorden van Maastricht en eindigt 36 kilometer verder bij Maasbracht, waar het water weer terug de Maas instroomt. Het kanaal is letterlijk en figuurlijk een hoogstandje. In een zeer geaccidenteerd terrein overbrugt het een hoogteverschil van 23 meter en torent het op plaatsen hoog boven het omringende landschap uit. De wandeling voert verder langs Buchten aan het Julianakanaal naar Sittard in het smalste stukje Nederland.
Van Trintelen naar Scheulder De etappe volgt voornamelijk de bedding van de Geul tussen Gulpen en Schin op Geul. Het Limburgse landschap is uniek in Nederland met de glooiende, groene heuvels. Carcils een kasteel en hoeve dichtbij elkaar gelegen aan de rand van het plateau. Boven aan de Gulpenerberg staat een imposant beeld van de Heilige Maagd Maria, die haar armen uitstrekt.
Zuid
De titel van je pagina. De inhoud van je pagina.