© Tiny Kierkels 2014
oa de Thermen van Caravalla,
Om 9 uur in de ochtend vertrokken we met de bus richting Rome,we kwamen langs prachtigemonumentale gebouwen
Het Forum Romanum
Het Capitool.gebouwd op een van de 7 heuvels van Rome Victor Emmanuel Monument
Vanaf het Piazza del Campidoglio kan je recht naar het monument voor Victor Emanuel II lopen. Dit massieve monument, dat ook Il Vittoriano wordt genoemd, werd in de vroege twintigste eeuw gebouwd en eert de eerste koning van Italië. Voor de bouw van het monument werden vele historisch gebouwen op de heuvel afgebroken.
Het grote bouwwerk van Koning Victor Emmanuel de 2de
Rome spreekt al sinds de Romeinse tijd tot de verbeelding. De stad werd door de eeuwen heen bevolkt door keizers, consuls, koningen, politici, beroemdheden en gewone mensen, die allemaal hun sporen hebben achtergelaten. Een wandeling door het huidige Rome is dan ook vaak een wandeling door de eeuwen heen, van het Romeinse Rijk via de middeleeuwen tot de tijd van Mussolini - en weer terug.
Ter gelegenheid van ons 25 jarig huwelijksfeest zijn we samen met Ton zijn zuster Truus en haar man Ger naar Rome geweest van 25-04-1996 tot en met 02-05-1996
Klassiek Italië
De rode bakstenen ruïnes van de Thermen van Caracalla liggen aan de zuidoostelijke rand van het Oude Rome. Deze thermen waren enorm, en bestonden uit gewelfde zalen versierd met prachtige fresco's en indrukwekkende standbeelden. Het complex met een oppervlakte van elf hectare bood plaats aan meer dan 1600 personen en het ontving dagelijks zo'n 6000 tot 8000 bezoekers.
Sortento Napels Rome
Is een van de beroemdste en volgens velen ook het mooiste plein van Rome.De belangrijkste blikvangers op het Navona plein zijn de drie fonteinen. De centrale en grootste fontein is de Fontana dei Quattro Fiumi (Vierstromenfontein). De fontein werd gebouwd tussen 1647 en 1651 op vraag van paus Innocentius X. Het ontwerp van de fontein werd eerst aan Borromini uitbesteed, maar uiteindelijk werd de opdracht toegewezen aan zijn rivaal Bernini. De fontein toont vier figuren die elk een rivier van een verschillend continent weergeven: de Nijl, de Ganges, de Donau en de Rio della Plata.Een andere blikvanger is de barokke kerk van Sant'Agnese in Agone.
Het Piazza Navona
Trevi Fontijn
De Trevifontein is de beroemdste en ongetwijfeld ook de indrukwekkendste fontein in Rome. De monumentale fontein overheerst het kleine Treviplein dat gelegen is op de Quirinaal, een van de zeven heuvels van Rome.
De fontein, ontworpen als een monumentale triomfboog, werd gebouwd tegen een muur van het Palazzo Poli. Het is twintig meter breed en zesentwintig meter hoog en neemt meer dan de helft van het plein in beslag. De centrale figuur van de fontein is de zeegod Neptunus, die in een grote nis staat. Hij bestuurt een schelpvormige strijdwagen die getrokken wordt door twee hippocampi, een soort zeepaarden. Elk paard wordt geleid door een triton. Een van de paarden is kalm en gehoorzaam. Ze symbolizeren de fluctuerende stemming van de zee. De beelden werden gemaakt door Pietro Bracci.
Il Vittoriano werd gebouwd tussen 1885 en 1911 - als gedenkteken voor de eenwording van Italië en de eerste koning van het land. In het gebouw is het Museo del Risorgimento gevestigd, waar het verhaal van de Italiaanse eenwording tot leven wordt gebracht. Ook vind je er de toegang tot het enorme dakterras, vanwaar je een prachtig uitzicht over Rome hebt.
Spaanse trappen
De beroemdste trappen ter wereld worden in het voorjaar bedolven onder de paarse azalea's. De ideale plek om even te genieten van 'la dolce vita' in Rome! De eigenlijke naam van de Spaanse Trappen is de Scalinata della Trinita dei Monti, zo genoemd naar de witte kerk die boven aan de trappen over Rome uitkijkt. Maar niemand die de trappen onder deze naam kent zowel door Romeinen als door toeristen worden ze de Spaanse Trappen genoemd. Het plein en de trappen hebben hun naam te danken aan het Palazzo di Spagna. In de 17e eeuw gebouwd als Spaanse ambassade van de Heilige Stoel.
Het Sint Pietersplein
Het plein werd tussen 1656 en 1667 aangelegd door Bernini. Hij moest het plein zo vormgeven dat het meer dan genoeg ruimte bood. De pelgrims die op het plein stonden moesten bovendien allemaal goed de voorgevel van de Sint-Pieter kunnen zien. Colonnade van Bernini Bernini vond de oplossing in een ellipsvormig plein met een zuilengalerij die het plein als het ware omarmt. Het 240 meter brede en 196 meter lange plein kan plaats bieden aan wel vierhonderdduizend mensen. De 284 dikke zuilen van 1,5 meter doorsnede, staan in vier rijen om het Sint-Pietersplein.
Vaticaanstad
Het autonome Vaticaan is geheel omringd door de stad Rome. De staat met daarin ‘de Heilige Stoel’ is wereldberoemd en erg populair. De ontelbare kunstschatten die hier binnen de muren van Vaticaanstad te bewonderen zijn is ongekend. Ook buiten de muren zijn er bezienswaardigheden te bezoeken die onder het ‘Verdrag van Lateranen’ vallen en dus onderdeel van het Vaticaan zijn. Denk hierbij aan San Giovanni in Laterano, de basiliek van Santa Maria Maggiore en Palazzo de Propaganda Fide. In Vaticaanstad kun je onder andere de Sixtijnse Kapel, de Sint-Pieterbasiliek, het Vaticaanse Museum, het Apostolisch Paleis en de Vaticaanse tuinen te bewonderen.Je komt uren tekort om alles te bezichtigen. la Pietà Dit beeld stelt Maria voor met in haar armen de stervende Jezus Christus. La Pietà is gemaakt door Michelangelo. Het baldakijk van Bernini is te vinden in het midden van de basiliek onder de koepel. Een baldakijn is een troonhemel. De baldakijn van Bernini is van brons en gigantisch. Hij is geplaatst boven het meest heilige deel van de kerk. Men vermoed dat daar de rustplaats van Petrus is.
Was het centrum van het publieke leven in het Romeinse Rijk. Dit resulteerde in een indrukwekkende verzameling van triomfbogen, tempels en basilica's. Ondanks dat er van de meeste gebouwen niet veel meer rest dan een hoop stenen is dit toch een van de boeiendste plekken in Rome.
Boven de plaats Pompei vereist de vulkaan de Vesuvius die op 24 augustus in 97 na Chr. ervoor zorgde een dikke laag van lava volledig werd bedolven.Pas in 1748 werden de ruines onder de grond ontdekt. 60 % van de stad is uitgegraven en bleek nog goed in takt te zijn. En zo hebben we nu een goed beeld van de samenleving van het Romeinse Rijk.
Om 17.30 uur kwamen we aan in Vico Equense in het hotel Orient, een hotel zoals de naam al zegt in Aziatische stijl. We hadden een tweepers. kamer met WC, bad en een terras met zeezicht. Prachtig.
Sorento Sorento een mooie stad gelegen op het gelijknamig schiereiland in de Baai van Napels. De uitzichten over de stad en de rotsachtig kust en het achterland is heel mooi. De Piazzo Tasso is het middelpunt van de stad er liggen leuke winkeltjes. We hebben rond gewandeld. Bij goed helder weer zie je de overkant de Baai van Napels en de Vesuvius.
Via een mooie kustroute gingen we met de bus naar AMALFI (16 km) Er liggen veel witte huisjes in typische Miditeranese architectuur gebouwd. En een kathedraal uit de 9 de eeuw. Het eiland Capri ligt als een immens grote rotsblok in de zee. We meerden aan met de boot in Capri en daar stonden de busjes al klaar die ons hoog in de bergen naar Anacapri brachten en daar wandelden we naar Villa Aan Michele van Axel Munthe dat was een Zweedse geleerde die in 1876 op 19 jarige leeftijd het eiland de eerste keer bezocht. We wandelden door nauwe steegjes naar de zuidkant van het eiland en we genoten van de vergezichten.
De laatste vakantie dag is aangebroken we vertrokken naar Rome dat is een hele trip over autostradas (260 km). Rome is altijd een drukke enerverende stad geweest. Door de eeuwen heen hebben welgestelde Romeinen buitenverblijven laten bouwen.We brachten een bezoek aan Tivoli waar temidden van uitgesterkte tuinen de villa van Keizer Hadrianus is gebouwd. In Tivoli ligt ook de beroemde vila D’Este met haar prachtige tuinen met maar lierst 500 fontienen zoals bv. de orgelfontein en de Fontana Dell Ovato
We hadden de volgende hotels geboekt, 1. Resthotel Primevere Pomeziza in Pomezia 2. Hotel Oriente in Vico Equense 3. Hotel Villa Aricia in Rome
Monte Cassino
Tijdens het leven van Benedictus ontstond hier de bekende regel voor monniken. Hij verrichtte er ook verscheidene mirakelen. Later zou het klooster verscheidene malen ten prooi vallen aan oorlogen en heersers, waardoor het ondertussen al vier keer is herbouwd.Ook als bedevaartsoord is het sinds eeuwen zeer in trek. Zeker nadat Benedictus,die in de crypte begraven ligt, heilig werd verklaard
Pompei en de Vesuvius
De titel van je pagina. De inhoud van je pagina.