© Tiny Kierkels 2014
H
Kosta redactie
Torremolinos
Van 11 tot 20 september 2005
 Torremolinos is nog steeds een bekende badplaats voor Nederlanders, maar waar komt de naam vandaan? De eerste keer dat de naam Torremolinos ergens verschijnt is in het jaar 1748. De naam verwijst naar het grote aantal watermolens die langs de kust te vinden waren.  De watermolens werden gebruikt voor de maalindustrie. De enige molen die nu nog te zien is, is de gerestaureerde Molino de Inca en diverse resten van andere molens zoals die van de Molino de Batán, Molino del Moro en Molino de Cea. In de tijd van de Moorse bezetting kreeg deze plaats de naam Molina.    Nadat de Katholieke Koningen het land hadden veroverd besloot men een verdedigingstoren te bouwen om de aanvallen vanuit Afrika te voorkomen. Die toren werd gebouwd rond 1300 en kreeg de naam Torre de los Molinos en enkele jaren later de naam Pimentel, de naam van een in die tijd bekende generaal. Deze toren is 12 meter hoog en bestaat uit twee verdiepingen met gaten van waaruit men niet alleen de zee en de kust in de gaten kon houden maar ook eventueel kon schieten als dat nodig was. Zoals veel plaatsen aan de Spaanse kust is ook Torremolinos als klein vissersdorp ontstaan en in de jaren 50 van de 20e eeuw uitgegroeid tot eerste grote oord voor massatoerisme aan de Costa del Sol. Torremolinos is een gemeente in de Spaanse provincie Málaga in de autonome regio Andalusië met een oppervlakte  van 20 km². In 2007 had Torremolinos 60.010 inwoners. De plaats ligt aan de Costa del Sol, 18 km ten zuidwesten  van de plaats Málaga.
1
2
3
4
5
6
Op 11 september 2005 vertrokken Ton en ik naar de Spaanse zuidkust. Ons doel was Torremolinos een plaats zo’n 18 km onder Malaga. We hadden een mooie appartement gehuurd in het nabije dorp van Torremolinos (LA CARIHUELA) Vanuit het appartement konden we zo naar het strand wandelen en langs de kust naar Torremolinos. Maar Ton moest nog eerst een sigaret roken voordat we vertrokken het was best spannend.
De eerste keer zonder dat een van de kinderen meeging op vakantie, het was even wennen maar al snel begon het genieten van rust, cultuur, zon en strand. We vlogen vanaf Schiphol met Transavia, een fijne rustige vlucht zonder turbulentie. Malaga was de eindbestemming van onze vlucht en met de bus gingen we naar La Carihuela waar ons appartement lag.
Snel genoeg gingen we wandelen naar het strand en er was een levende handel in vanalles en nog wat. De mensen lagen op het strand en er stonden overal kraampjes waar je lekkere dingen kon kopen. Zo zie je maar als het weer mee werkt dan leven de mensen meer buiten als binnen.
s’morgensvroeg ging Ton al naar de bakker om lekkere broodjes te kopen. We hadden een niet al te groot balkon waar we in de ochtendzon heerlijk ontbeten met een pracht uitzicht op de tuin en waar de duiven de broodkruimels kwamen opeten. Dat was echt heel leuk om te zien. Tegen 11 uur gingen we wandelen langs de kustlijn naar Torremolinos echt een mooie weg tussen kronkelende steegjes met prachtige bloemen.
We maakten een afspraak in een reisbureau om met de bus een excursie te maken naar het Alhembra dat was toch wel een heel stuk rijden, door de bergen van de Serra Nevada. Een prachtig gebied.
Granada is een stad en gemeente in Andalusie in het zuidoosten van Spanje en is de hoofdstad van de provincie Granada, een erge drukke stad met veel inwooners (472.638) In de stad bevindt zich een van de beroemdste monumenten van Spanje, het Alhambra, en de grootste kathedraal van de wereld nl de Kathedraal van Granada. Het is een mooie stad met veel kleine steegjes waar de kooplui hun waren aan de toeristen verkopen.
Het Alhambra is een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada in Andalusië (Zuid-Spanje). Het bevindt zich op een heuvelachtig plateau aan de zuidoostelijke grens van de stad Granada.  Het hele complex van het Alhambra heeft een enorm oppervlakte van 140.000 m² Het uitgebreide complex werd na de verovering van het koninkrijk Granada in 1492 door het katholieke koningspaar als een zeer belangrijke buit gezien. Hun kleinzoon keizer Karel V gaf na zijn bezoek aan Granada in 1526 opdracht tot de bouw van een renaissancistisch paleis midden in het Alhambra, waarvoor een deel van het Alhambra werd afgebroken. Zijn vrouw droeg er zorg voor dat wat nu rest bleef bestaan.
Granada met op de voorgrond het inmense grote complex het Alambra
Na het bezoek aan het Alambra ging onze reis verder met de bus. In de verte waren de bergen te zien van de Serra-Nevada
De Sierra Nevada omvat zestien bergtoppen die hoger zijn dan 3000 meter. Een van die bergen in dit gebergte is de hoogste berg van het Iberisch schiereiland, de Mulhacén (3482 m). Verder maakt het Nationaal park Sierra Nevada deel uit van het gebergte. Het is onder meer het leefgebied van de Spaanse steenbok en het wild zwijn.
Na een prachtige dag dronken we koffie op ons mooie kleine balkon, maar dat was van korte duur want een mooie wandelweg langs het strand naar Torremolinos lokte ons.
Tijdens ons bezoek aan Torremolinos ontdekten we deze arena. Wij zijn geen voorstander dat dieren worden afgeslacht, maar een bezoekje was de moeite waard.
Langs een hele mooie weg kwamen we vele mooie planten, struiken en bomen tegen.
We hadden overwogen om een auto te huren, maar we besloten om overal met de bus naar toe te gaan. Er zitten dan lokals in de bus en niet dat we ermee konden praten maar het is toch heel anders als thuis. De dag erna besloten we om met de bus naar Nerja te gaan.
De 'Donkey Sanctuary' is een prachtig initiatief van vrijwilligers.
Oude ezels en - paarden hebben hier een goede 'oude dag' en daarnaast staat de instelling van de betreffende mensen natuurlijk garant voor opname van ook wat andere dieren (katten, honden, biggen) die het moeilijk hebben gehad.Alle ezels en of paarden hebben natuurlijk wel iets van ouderdomsverschijnselen.
Na een dag van inspanning volgt er meestal een wandeling langs het strand richting Torremolinos.  We bezochten een prachtig park midden in de stad.  Parque La Bateria - Torremolinos. Het park is erg netjes en opgeruimd, goed aangelegd met goed onderhouden bomen en struiken, sierfonteinen en een aantal artilleriestukken uit de jaren 1930
Vandaag gaan we met de bus naar Marbella.
Marbella: mondaine badplaats aan de Costa del Sol Marbella is een mondaine badplaats in het zuiden van Spanje aan de Costa del sol. De stad Marbella is al vele decennia één van de populairste toeristische bestemmingen in het zuiden van Spanje. Dit komt hoofdzakelijk door het uitstekende klimaat dat er het hele jaar heerst en door de vele prachtige hotels en accommodaties die er te vinden zijn. Marbella staat bekend om zijn uitstekende golfbanen en zijn er in de directe omgeving van de stad maar liefst tien te vinden. De belangrijkste attractie van Marbella blijft natuurlijk de boulevard waar het gros van de restaurants en de winkels te vinden zijn. In tegenstelling tot veel andere badplaatsen in Spanje is Marbella niet ontstaan uit een slaperig vissersdorpje dat later een beroemde badplaats werd maar was het al ten tijde van de Romeinen een bekende plaats al stond Marbella indertijd bekend onder de naam Salduba. De huidige naam Marbella dankt de stad aan de Moorse overheersing. Dat Marbella gezien wordt als een mondaine badplaats heeft hoofdzakelijk te maken met puerto Banús waar de jetset hun jachten heeft liggen. In de andere delen van Marbella is hier gelukkig maar weinig van te merken
Met de bus is heel leuk je stapt uit en in de bus. Zo zie je ook heel veel van de omgeving.
Maar aan alles komt een einde we hebben genoten van deze mooie reis naar Zuid Spanje .
De titel van je pagina. De inhoud van je pagina.