© Tiny Kierkels 2014
De eerste vermelding van Zoutkamp stamt uit 1418. De naam was toen Soltkampum de naam duidt op de winning van zout uit het buitendijkse zoutveen.
De historische vissersplaats Zoutkamp heeft een leuk museum nl het Visserijmuseum.
. Visserijmuseum
In 2008 werd achter het visserijmuseum een tweede oud Zoutkamps huisje herbouwd. Ook kwam er nog een huisje uit 1914 terug naar Zoutkamp dat sinds 1982 bij het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen opgeslagen was geweest
Sinds de voltooiing van het dorpsrevitaliseringsplan en de voltooiing van het project Esonstad aan oostzijde van het Lauwersmeer is het aantal toeristen sterk gestegen. De haven vormt sinds 1987 een belangrijke ligplaats voor schepen van de bruine vloot. Met name watersporttoeristen en dagjesmensen doen Zoutkamp, met name in het weekend, steeds vaker aan.
Camping de Rousant in Zoutkamp E-i-n-d-e-l-o-o-s genieten van rust, ruimte en schoonheid
Dagje Schiermonnikoog Vanaf de camping is het 14 km naar Lauwersoog, waar de veerboot van Wagenborg om 09.30 vertrekt naar Schiermonnikoog. De vaartocht duurt, mede afhankelijk van het tij, circa 1 uur. Schiermonnikoog is sedert 1989 een Nationaal Park. Op het eiland heeft u een breed scala aan mogelijkheden. Zwemmen in zee, wandelen langs het strand, fietsen langs de duinen en kwelders, of een tocht met de “Balg express ” naar het uiterste oostelijke puntje van Schiermonnikoog.
Het vijfde bewoonde Nederlands eiland en behoort tot de provincie Friesland. Het gehele eiland valt onder één gemeente, die dezelfde naam draagt. De hoogste duintop is 20 meter (ter vergelijking: op Vlieland 45 meter). Met 914 inwoners 1 april 2016, is Schiermonnikoog de kleinste gemeente van Nederland qua inwoneraantal. De gemeente leeft voornamelijk van toerisme Het eiland wordt geprezen om zijn rust, die onder andere in stand wordt gehouden doordat bezoekers hun auto op de vaste wal moeten achterlaten.
Prachtige omgeving
om te fietsen er komen alleen auto’s van de lokale bevolking en er heerst een totale rust.
Pinksterfeest Zoutkamp Van 13 tot en met 16 mei is het vier dagen lang groot feest in het gezellige vissersdorp Zoutkamp. Het dorp staat dan in het teken van het jaarlijkse Pinksterfeest. Bijzonder: het is een van de weinige keren per jaar dat vrijwel de gehele Zoutkamper vloot ‘binnen’ ligt. De boten zijn feestelijk versierd.
Het traditionele visserijfeest wordt al gevierd vanaf de 16e eeuw. Tijdens het evenement staat het pittoreske Zoutkamp bol van activiteiten, voor zowel jong als oud. Op en rond het dorpsplein is er kermis en in de cafés en in de binnenhaven klinkt live-muziek. Ook zijn er allerlei demonstraties, markten, wedstrijden en ‘visserijspelletjes’. Vlaggetjesdag Al decennialang wordt op tweede pinksterdag Vlaggetjesdag gevierd. Er zijn dan veel feestelijke activiteiten, waaronder een grote braderie in en rond de binnenhaven.’s Ochtends maakt de jury het mooist verzorgde schip, het Koninginneschip, bekend. Het is een traditie dat de Zoutkamper vloot uitvaart om de garnalenkoningin op te halen. Het hoogtepunt van de dag is het massaal binnenhalen van de nieuwe garnalenkoningin en haar hofhouding.
Landgoed Borg Verhildersum, Is een groene organisatie, gericht op Gronings erfgoed. De missie is "het voor een breed publiek inzichtelijk maken en tot leven brengen van het leven en werken op het Groninger platteland in de 19e eeuw in al haar aspecten en verbanden te leggen tussen het heden en het verleden; en tussen Verhildersum en haar omgeving.”
Door de verplaatsing van de fabriek van Heiploeg naar buiten de bebouwde kom kwam een grote ruimte vrij bij het dorpscentrum. De nieuwe gemeente De Marne, die in 1990 ontstond, besloot daarop het dorp een nieuwe impuls te geven en ontwikkelde een plan gericht op het versterken van het toerisme. Daartoe werden eerst de havenkade en de binnenhaven en vervolgens de dorpskern zelf aangepakt. De Reitsdiepskade kreeg een kleine promenade met horeca, het in 1994 in de vroegere betonningsloods geopende Visserijmuseum Zoutkamp en het bedrijvencomplex van garnalenleverancier Matthijs van der Ploeg. In 2000 werd een deel van de vroegere vesting Soltkamp opnieuw zichtbaar gemaakt en het winkelcentrum kreeg een opknapbeurt. Een paar jaar later werd de slaperdijn doorgestoken om het haventerrein van jachthaven Hunzegat dat ook een opknapbeurt kreeg, ook vanuit het dorp bereikbaar te maken
Zoutkamp
Van 9 tot en met 17 mei 2016
De titel van je pagina. De inhoud van je pagina.